2014/8 Sayılı Pazara Giriş Belgeleri Desteği-Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın Uygulaması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden Birliğimize iletilen bir yazıda, 12 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Türk Parası
Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’da Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” uyarınca İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararı’na dayanılarak Bakanlıkları uhdesinde yürütülen programlar kapsamında destek başvurusuna konu yurt içinde gerçekleştirilen harcamalara ilişkin harcama belgelerinin Türk Lirası cinsinden belirlenmesi gerektiği, 6 Ekim 2018 ve 16 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazeteler’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’a İlişkin Tebliğ’lerde Değişiklik Yapan Tebliğler" kapsamında zikredilen döviz cinsinden kararlaştırılacak sözleşmeler dikkate alınarak uygulanması gerektiğinin belirtildiği ifade edilmektedir.

Aynı yazının devamında, Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesine İlişkin 2014/8 Sayılı Karar kapsamındaki destek başvurularında firmalarımızca ibraz edilecek pazara giriş belgelerinin giderlerine ilişkin sözleşmeler, fatuaralar ve ödeme belgeleri dikkate alınarak destek başvurularının ne şekilde sonuçlandırılacağı konusunda T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bir toplantı düzenlendiği ve bu toplantı sonucunda mutabık kalınan hususların Genel Sekreterliğimize iletildiği ifade edilmektedir. 

Bu defa, konuya ilişkin olarak çeşitli İBGS’lerimizden Bakanlıklarına ulaşan görüş talepleri çerçevesinde bazı hususlara aşağıdaki şekilde açıklık getirilmiştir:

A. Bilindiği üzere, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’ın Geçici 8 inci maddesi, “Bu Kararın 4 üncü maddesinin (g) bendinin yürürlüğe girdiği tarihten
itibaren otuz gün içinde, söz konusu bentte belirtilen ve daha önce akdedilmiş yürürlükteki sözleşmelerdeki döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller, Bakanlıklarınca belirlenen haller dışında; Türk parası olarak taraflarca yeniden belirlenir.” hükmünü amirdir. 32 sayılı Karar’a ilişkin Tebliğ’in “Döviz Cinsinden ve Dövize Endeksli Sözleşmeler” başlıklı 8 inci maddesinin 27 nci fıkrası ise, “Bu madde uyarınca sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkün olmayan sözleşmelerde yer alan bedellerin 32 sayılı Kararın Geçici 8 inci maddesi kapsamında Türk parası olarak taraflarca belirlenmesi zorunludur.” hükmünü amirdir.

Bu çerçevede, 13.09.2018 tarihinden önce, Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında yapacakları her türlü sözleşmelerde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz üzerinden ve dövize endeksli olarak kararlaştırabilecekleri, 13.09.2018 tarihinden sonra ise Türkiye’de yerleşik kişilerin sözleşmelerini Türk parası üzerinden yapmaları gerektiği şeklinde anlaşılması gerekmektedir.

B. Diğer taraftan, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’a İlişkin Tebliğ’in Tebliğ’in 8 inci maddesinin 9 uncu fıkrası “Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi
aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür.” hükmünü amirdir. Dolayısıyla, 32 sayılı Karar’a ilişkin Tebliğ’in 8 inci maddesinin 9 uncu fıkrası çerçevesinde, KTZ Yetkinlik Projeleri kapsamında Türkiye’de yerleşik kişilerin satın aldıkları makine, ekipman vb. unsurlara ilişkin satış sözleşmeleri ve ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olması mümkündür.

Bu itibarla, 2014/8 sayılı Karar ve ilgili mevzuat kapsamında firmalarımızca gerçekleştirilen destek ödeme başvurularının, yukarıda yer alan hususlar göz önünde bulundurularak sonuçlandırılması gerekmektedir.

Bilgileriniz rica olunur.

PAYLAŞ