Sayın Sektör Temsilcisi,
T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan Birliğimize iletilen bir yazıda, 2014/8 sayılı “Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar” ile şirketler tarafından çevre, kalite ve insan sağlığına yönelik teknik mevzuata uyum sağlanabilmesini teminen akredite edilmiş kurum ve/veya kuruluşlardan alınan yurt dışı pazara giriş belgelerinin belgelendirme işlemlerine yönelik gerçekleştirilen harcamaların belirli bir bölümünün Bakanlıkları tarafından desteklendiği belirtilmektedir.
Bu kapsamda, konuya ilişkin olarak İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerinden (İBGS) ve firmalardan Bakanlıklarına ulaşan talepler çerçevesinde, 2014/8 sayılı Karar’a ait Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi’nde öngörülen süreçlerin sadeleştirilmesi ve hızlandırılmasına ihtiyaç duyulduğu anlaşılmıştır.
Bu itibarla, Bakanlık Makamının 18.10.2018 tarihli ve 4177 sayılı Onayı ile, “2014/8 sayılı Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar’ın Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Genelge” ve “EK-8 – Test/Analiz Raporlarına İlişkin İcmal Tablosu” yürürlüğe konulmuştur.
Bahse konu Genelge değişikliğine ilişkin “Karşılaştırma Tablosu” ile “Değişiklik Yapılmasına Dair Genelge”nin birer örneği ekte yer almakta olup mezkur Genelge değişikliği uyarınca eklerde yapılacak diğer düzenlemeler tarafınıza ayrıca duyurulacaktır.
Diğer taraftan, bahse konu değişiklik Genelgesi ile, İBGS’lerimiz tarafından test/analiz raporlarında her bir fatura için birden fazla sözleşme/ayrıntılı hizmet fiyat listesinin karşılaştırılması yerine, ihracatçı firmalarımız tarafından Yeminli Mali Müşavir (YMM) onaylı olarak sunulacak veya akredite kuruluşlar tarafından düzenlenecek “EK 8 - Test/Analiz Raporlarına İlişkin İcmal Tablosu"nun incelenmesi hükme bağlanmıştır.
Ayrıca, pazara girişte zorunlu olan tarım analiz raporlarının yanında (ön analizler gibi) pazara girişte avantaj sağlayan tarım analiz raporlarının da Bakanlık karafından desteklendiğinin netleştirilmesi amacıyla, pazara girişte avantaj sağlayan tarım analiz raporlarının sağlık/güvenlik sertifikası ile eşleştirilmesinin zorunlu olmadığına ilişkin açıklayıcı cümle, Genelge’ye eklenmiştir.
Son olarak, desteğe konu yurt dışında düzenlenmiş fatura, banka dekontu, hesap ekstresi, kredi kartı ekstresi, çek vb. belgelerin düzenlendiği/alındığı ülke ile pazara giriş belgesinin/sertifikasının düzenlendiği ülkenin farklı ülkeler olması durumunda, bahse konu belgelerin mevzuata uygunluğunun, alındıkları/düzenlendikleri ülkede bulunan Ticaret Müşaviri/Ticaret Ataşesi/Bakanlık Temsilcisine onaylatılması ve bu çerçevede ortaya çıkan karışıklığın giderilmesi için Genelge’de düzenleme yapılmıştır.
İlgili konuda firma temsilcilerinin bilgileri rica olunur.
Ekler: