Nar Çiçeğinden Boyar Madde Eldesi Ve Nar Çiçeğinin Krem Yapımında Kullanılabilirliğinin Araştırılması

Nar Çiçeğinden Boyar Madde Eldesi Ve Nar Çiçeğinin Krem Yapımında Kullanılabilirliğinin Araştırılması

Hazırlayanlar:Nazan DEMİR, Ceyhun Işık

Proje Özeti

Nar (Punica granatum), kınagiller (Lythraceae) familyasından içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi ve bazen tatlı tadı olan, ılıman iklimlerde yetişen, bir meyve türüdür. Narda, E vitamininden 20 kat daha güçlü olan polifenol maddesi bol miktarda bulunur. Antioksidan özelliği çok yüksek olan bu madde sayesinde narın önemi daha fazla artmaktadır. Ayrıca nar çiçekleri üzerine yapılan çalışmalarda C vitamini, demir ve potasyum içerdiği de anlaşılmıştır. Saç boyaları, özellikle kadın sağlığı için büyük sorun teşkil etmektedir. Kullanılan boyaların tamamen sentetik olarak üretilmesi insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Nar çiçeğinden elde edeceğimiz boyar maddeyi saç boyalarına modifiye ederek doğallık sağlanacak ve insan sağlığına zarar vermesi engellenecektir. Nar çiçeğinin içerdiği yüksek antioksidan kapasite de bu olumlu etkiyi daha da arttıracaktır. Bu projede amaç narın ve nar çiçeğinin bu özellikleri dikkate alınarak nar çiçeği yağının elde edilmesi ve bu yağı içeren kozmetik ürünlerin geliştirilmedir. Nar çiçeği yağı içeriğinde yaşlanmayı tersine çevirici olarak bilinen bol miktarda E vitamini barındırır ve aynı zamanda yüksek antioksidan kapasiteye sahip olmasından da yola çıkılarak nar çiçeği yağı özlü kremlerin yapılması planlanmaktadır. Nar çiçeği yağının tüm bu özellikleri göz önüne alındığında bu çiçeği içeren krem cildi tazeleyici, kurumuş ciltleri nemlendirici, cildi serbest radikallere karşı koruyarak cilt dokusunun daha genç görünmesini ve yaşlanmayı geciktirici özellikte olacaktır. Proje çerçevesinde ihtiyaç duyulan nar çiçekleri Muğla ilinde bulunan nar bahçelerinden temin edilecektir. Nar ağacı çiçeklenme zamanının sonlarına doğru taşıyamayacağı çiçekleri meyveye dönüşmeden dökmektedir. Bu çiçekler değerlendirilmedikleri için atık durumundadırlar. Bu proje ile atık durumunda olan nar çiçeklerinden elde edilecek yağ ile yüksek katma değere sahip ürünler geliştirilebilecektir.

PAYLAŞ